30 december 2021

Willems voelt gezonde spanning voor Dakar 2022: “Heerlijk om er weer te zijn”

Na een jaar afwezigheid staan Maik Willems en Rob van Pelt weer aan de start van de Dakar Rally. Zelfs voor de ervaren mannen brengt nieuwe deelname aan de Dakar ‘gezonde spanning’ met zich mee, al kijkt Willems vooral uit naar een heel zwaar avontuur.

Willems start voor de achtste keer in de zwaarste rally ter wereld, zes keer eerder haalde hij de finish. Een jaar afwezigheid was door de coronacrisis eenvoudig te rechtvaardigen, maar de routinier is blij terug te zijn in het bivak. “Het is heerlijk om alle mensen weer te zien die je goed kent en het is ook fijn om weer te rijden, dat is het belangrijkste”, aldus Willems, die afgelopen oktober in de Rallye du Maroc zijn rentree maakte. De technische keuring gooide daar echter roet in het eten, waardoor Willems enkel buiten mededinging mocht meedoen. 

Donderdag kwamen er tijdens de technische en administratieve keuring geen problemen aan de oppervlakte. “Toen we hier kwamen zijn ze al bij ons geweest en sloegen ze ons op de schouders en werd gezegd: ‘Zo erg als in Marokko zal het niet worden’. Ik durf nog niets te zeggen, we kijken rustig toe en je weet nooit of ze nog een konijn uit de hoge hoed toveren. Op het moment dat de sticker erop zit, ben ik er gerust op.” De meters die in oktober alsnog gemaakt konden worden in Marokko waren een welkome opwarmer voor de Dakar. “We hadden ruim anderhalf jaar niet meer gereden, Marokko was wat dat betreft perfect om even weer in de zandbak te spelen en de auto te leren kennen. Dat was heerlijk.”

Willems kijkt met vertrouwen uit naar het verloop van de wedstrijd, die voor de derde keer in Saudi-Arabië gehouden wordt. “We beginnen met een goed gevoel, met een gezonde dosis spanning”, aldus Willems. “Je weet nooit wat er mechanisch kan gebeuren, maar als er niets kapotgaat moet het wel weer lukken. Het liefst heb ik de wedstrijd zo zwaar mogelijk, dan wordt het pas echt leuk.”

Zaterdag begint de Dakar Rally echt met een proloog van 19 kilometer, een lange verbinding van meer dan 800 kilometer en een passage over het startpodium.