29 december 2021

Voorbereidingen gaan gestaag verder

[update 30-12 / 09:30] Gisteren druk bezig geweest weer, stickers geplakt op de auto van alle sponsoren en Jan is nog druk geweest met het afstemmen van het schakelen. Onze Hilux heeft een sequentiële versnellingsbak, en we schakelen zonder te koppelen. Hoe werkt dat dan... en waarom gaat het niet kapot? Als er geschakeld wordt, wordt de ontsteking van de motor even onderbroken waardoor er geen aandrijfkoppel op de versnellingsbak komt, en je dus precies op dat moment kunt schakelen zonder dat er iets beschadigt. Maar dan moet dat wel netjes en precies werken, en dat heeft Jan dus even geoptimaliseerd. 

Daarna naar het shakedowngebied. Dat was eigenlijk de proloog van vorig jaar, een rondje van een kilometer of 10 wat je zo vaak mocht rijden als je wilde. Veel stenen, en wij waren wat laat dus alles was al aardig kapot gereden. Oja, en de racepakken lagen nog even in het bivak dus Maik en Rob konden niet eens beginnen met rijden. Jan was ongeveer al op pad terug naar het bivak om ze te halen, maar Maik en Rob waren charmant als we ze kennen en lulden binnen de kortste keren meervoudig etappewinnaar Ales Loprais en z'n navigator uit zijn raceoverall. Lekker gereden, wel voorzichtigheid geboden want het was aardig kapot. Ook vond hier de nummer 215 buggy zijn Waterloo, want die brandde compleet uit.

Vanochtend om 10 uur lokale tijd keuren, en dan zijn we er eigenlijk officieel klaar voor! We kunnen niet wachten. 


Ons eigen kampementje is opgebouwd in het enorme Dakarbivak, en deze dagen zijn gevuld met allemaal voorbereidingen voor de echte start gaat plaatsvinden dit weekend. Daar kunnen we mooi wat over vertellen. Gisteren zijn we druk geweest met allerlei apparatuur van de organisatie. Dan heb je het over de navigatieapparatuur, Iritrack (het systeem wat ervoor zorgt dat de organisatie met ons kan communiceren bij problemen etc) en meer van dat soort zaken. En als dat allemaal succesvol is geïnstalleerd moet het getest worden, en dat levert dan weer een stickertje op en een stempel of wat.

Maar alles zonder problemen, en we hebben geen haast dus dan raak je ook niet ongeduldig. De auto's zijn natuurlijk uit de trailer gehaald waar ze sinds eind november in zaten, alles opgestart en toch nog maar even wat sleutelen aan de Hilux omdat het kan, niet omdat het moet. Zoals gezegd is het bivak gigantisch, deels komt dat doordat de Dakar Classic dit jaar enorm is met richting de 150 deelnemers. Daar treffen we ook nog een oude bekende, Kornelis Offringa rijdt daar ook in mee! Misschien kent u hem nog, Kornelis was jaren onze T4 snelle assistentie met dezelfde Unimog als hij nu gebruikt voor Dakar Classic. Maik was onder de indruk: "Die Dakar Classic voertuigen zijn onwaarschijnlijk om te zien, het lijkt haast wel een tentoonstelling met al die voertuigen. En de meesten staan er nog beter bij dan alles wat aan de wedstrijd deelneemt, de uren die daar in moeten zijn gegaan..." Waar we andere jaren veel in ons hotel rondhingen is dat nu toch het bivak. Dat is toch veel gezelliger, je kunt nog wat rommelen en niet te vergeten zijn daar veel meer mensen om mee bij te praten.

Verder is het nog een beetje rommelen deze dagen. Vandaag is er de mogelijkheid voor een shakedown, even de auto aan de tand voelen. Dit is tegenwoordig redelijk georganiseerd, er is op 50 km afstand een rondje van een km of 10-20 uitgezet waar je kunt rijden. Probleem is alleen dat iedereen daarheen wil en gaat dus het zal wel een drukte van belang zijn. Misschien vinden we wel wat anders. Later meer!