28 december 2021

Vrachtwagen opgehaald, alles goed!

Nadat de kerst nog mooi thuis gevierd kon worden was het gisteren ineens omschakelen en tijd voor Dakar. Vroeg in de morgen verzamelden bijna alle Nederlandse deelnemers zich op Eindhoven Airport waar een gecharterde Boeing Dreamliner voor hen klaarstond. Doordat er alleen maar Dakardeelnemers aan boord waren zat de stemming zat er gelijk goed in. Maik: "De vlucht ging prima en we hebben natuurlijk flink bijgepraat en gelachen met iedereen!"

Lokale tijd in Jeddah is 2 uur later dan in Nederland. Jeddah is een grote stad, ruim 3 miljoen inwoners, de tweede stad van het land achter Riyad en een echte handelsstad - eigenlijk ook de toegangspoort tot het land met een haven. In Riyad huist de regering, dus als Riyad is als Brussel of Den Haag is Jeddah als Rotterdam of Antwerpen. De haven van Jeddah was trouwens het volgende station, hier was het schip al even geleden gelost en dus staan alle voertuigen hier te wachten om opgehaald te worden. De Dakar-organisatie had geregeld dat de haven de hele avond nog open was voor al die Nederlanders en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Op de foto wat op ons stond te wachten, in de trailer staan de twee Hiluxen verstopt (de rallywagen en de servicewagen) en we zijn gelijk naar het bivak gegaan aan de andere kant van de stad.

En dan beginnen nu de traditionele dagen van veel rondhangen en wachten. We zijn tot vrijdag of zaterdag in dit bivak, en in die tijd gaan we natuurlijk nog wel wat doen. Eerst even alles uitpakken en in orde maken, morgen een shakedown in het terrein 50 km verderop - even het gevoel weer pakken en zeker zijn dat alles goed zit - en dan donderdag/vrijdag alle keuringen en checks en stempelhaltes. Oftewel, net zo lang rondlopen tot je alle stempeltjes te pakken hebt. Als dat klaar is gaat de BastionHilux in het parc fermé en maken we zaterdag de eerste kilometers in de wedstrijd. Dan staat een ruime 800 kilometer verbinding naar Ha'il op de planning met 20 km tegen de klok die dan de startpositie van zondag bepalen. 

Als afsluiter nog iets over corona, want dat drukt behoorlijk zijn stempel op ook deze editie van Le Dakar. Gisteren 'natuurlijk' al een PCR test plus talloze formulieren en online invullijstjes. En dan vandaag maar weer een PCR test, en dat gaat zich elke 2 dagen herhalen. Er zijn leukere dingen te verzinnen. Maik: "Ik hoop dat mijn neus het houdt..."