14 januari 2020

Marokko in Saudi Arabië

Vandaag zijn er met de oranje Bastion Hilux weer de nodige kilometers gemaakt: 476 stuks liaison en 410 kilometer special naar en in het Empty Quarter, dat gigantische niks in het zuiden van het land. De eerste helft van de special was eigenlijk een klassieke Dakar-stage, van het type Marokko. En laten we nou erg bekend zijn met dat terrein. En wat dat precies inhoudt, kan Maik prima opsommen: "Zandpaden, afgewisseld met stenen en rotsen, veel gaten, orns (dat zijn spleten en grote gaten met name aan de rand van de paden, veroorzaakt door uitwassing van water door sterke regenval), veel korte onoverzichtelijke bochten, omhoog en omlaag en droge rivierbeddingen die je 10-20 km moet volgen met op- en afstappen en dat soort werk. Kortom een lekkere onoverzichtelijke zooi!" 

Goed geconcentreerd rijden dus want als je wat mist dan is de klap vaak hard erg hard. Links en rechts was er ook behoorlijke schade en dus een paar uitvallers. Gelukkig gingen Maik en Rob er lekker snel doorheen en kwamen aan het tweede deel van de etappe. Dit was (weer) een heel snel stuk over uitgebreide vlakten waar je een gemiddelde van 130-140 km/h kon maken, zodat je over de hele etappe uitkomt boven de 100 km/h gemiddeld.

Morgen en overmorgen is de marathonetappe, op en neer naar Shubaita. Heel veel zand en duinen, hier moeten de mooiste duinen van het land liggen. Daar zijn we natuurlijk benieuwd naar! De marathonetappe betekent wel dat morgenavond alleen de pilots en copilots in het bivak mogen zijn. Alleen Maik en Rob dus. Jan, Werner en Gert-Jan blijven achtter in het bivak van vandaag, hebben dus een daagje vrij eigenlijk. Dat betekent dat iedereen morgen zelf de eventuele reparaties moeten doen en dat in de Hilux alleen wat kleine onderdelen meegenomen kunnen worden èn dat we met onze 3 reservebanden 2 dagen toe moeten. Dus voorzichtig aan en zuunig zijn...