15 januari 2019

Maik Willems definitief uit de Dakar Rally

Het zat er al aan te komen, maar het is nu definitief bevestigd: Maik Willems en Rob van Pelt liggen uit de Dakar Rally. De jury diskwalificeerde Willems omdat hij te laat in het bivak van Arequipa was op de rustdag. Volgens de reglementen moeten deelnemers uiterlijk om 18.00 uur in het bivak zijn. Willems kwam daar pas om 23.00 uur zaterdagavond aan.

Ondanks dat hij overleg had gehad met ‘Parijs’ en men daar had gezegd dat het goed was dat Willems de Bastion Toyota op de verbindingsroute liet repareren, was de commissie van FIA-stewards onverbiddelijk: regels zijn regels. Reglement 36P6 in dit geval. Willems probeerde maandagavond laat in San Juan de Marcona urenlang om de jury op andere gedachten te brengen, maar vergeefs. “Ze zeggen gewoon: ‘Wat Parijs zegt, boeit ons niet. U kunt afspraken maken wat u wilt en met wie u wilt, maar daar hebben wij niets mee te maken.’ En dan kun je hoog en laag springen; je hebt niets te willen. Het is een bittere pil.”

Ondanks dat Willems niet op de startlijst stond voor de zevende etappe ging hij toch van start. “Ik heb in elk geval nog een heerlijke dag gehad, ook al bleek het voor spek en bonen. Ik had graag nog drie dagen gereden. Ze hebben me aangeboden in het semi-klassement te starten, maar aan die Mickey Mouse-competitie doe ik niet mee. Ik heb al een oranje auto, ik hoef geen oranje sticker.”
Wat de pijn iets verzacht is dat ze in elk geval niet zijn uitgevallen. “Ik kijk hoe dan ook met een goed gevoel terug op deze Dakar”, zegt Willems. “We hebben zes, zeven dagen hartstikke goed en fijn gereden, we hebben een hoop gezeik weten te overwinnen en dat feestje laat ik niet verpesten door een of ander onbenullig regeltje. Het was een lekkere taart, we hebben er drie kwart van op en de kers ontbreekt, maar het is zoals het is.”