5 januari 2019

Maik Willems hoopt op een grote taart (met kers)

Een beetje mopperend loopt Maik Willems over het terrein waar de keuringen voor de Dakar Rally 2019 worden gedaan. Het duurt hem allemaal te lang. “Volgens mij doen ze het erom, zodat we er maandag allemaal extra veel zin in hebben. Ze laten ons kijken naar de taart, maar we mogen er nog niet aankomen.”

Het zit het Bastion Hotels Dakar Team niet mee bij de keuringen. Eigenlijk zouden ze vrijdagavond al klaar moeten zijn, maar toen ging het allemaal zo traag dat ze zaterdag moesten terugkomen. En ook dat schoot allemaal niet op. “We hadden vrijdag ook nog even willen testen, maar er waren wat technische probleempjes met de auto, waardoor we dat maar niet hebben gedaan.”
Willems en zijn navigator Rob van Pelt duiken dus maandag het zand in zonder even te hebben geproefd. Dat maakt de start van de Dakar extra spannend. “Meteen in het zand beginnen is wel zwaar, maar ze zullen vast niet met het moeilijkste beginnen. Hoop ik. We zullen er hoe dan ook aan moeten geloven. Dat is niet erg: daar zijn we hier voor. Afzien is goed. Vorig jaar was de eerste week in de duinen van Peru enorm zwaar en heftig, en ik verwacht dat het dit jaar twee keer zo’n week wordt. Als dat inderdaad zo is, gaan we een fantastische Dakar tegemoet. Dat wordt een enorme en heel mooie taart.”

Willems hoopt dat hij er bij terugkeer in Lima op 17 januari een fraaie kers op kan planten. Vorig jaar eindigde hij ondanks een koprol op de tweede dag op een keurige 24ste plaats en zijn doel is om elk jaar te verbeteren. “Dat is het mooie en tegelijkertijd vervelende van de duinen: je kunt er heel veel tijd verliezen, maar ook heel veel tijd goedmaken. Je praat niet over minuten, maar over uren. De koprol van vorig jaar kostte een paar uur, maar uiteindelijk viel het allemaal reuze mee.”
Als zoiets dit jaar weer mocht gebeuren, onverhoopt, en de schade is groter, dan is er voor het eerst wel de mogelijkheid om na de rustdag weer aan te sluiten. Willems heeft daar een beetje gemengde gevoelens over. “Eigenlijk vind ik het niks, maar misschien vind ik het over een week wel heel fijn. De mogelijkheid dat je uitvalt hoort erbij. Dat is onderdeel van de romantiek en het avontuur van de Dakar. Een herkansing hoort eigenlijk niet, vind ik. Weg is weg. Je hoopt alleen dat het voor anderen geldt en niet voor jezelf.”