18 januari 2018

Etappe 12: Chilecito > San Juan

[update 22:00] Langer dan gedacht duurde het voor de mannen de streep bereikten, maar het lijkt erop dat er niets geks is gebeurd. Klein stukje verbinding voor de boeg en dan is daar het bivak waar Mike, Jan, Peter en Werner ze ongetwijfeld met open armen staan op te wachten. En een wijntje dan misschien. Voor het klassement zijn er ook weer goede zaken gedaan, een aantal equipes die voor Maik en Rob staan verliezen tijd maar de vraag is nog even of dat genoeg is om ze voorbij te gaan in het klassement.

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
25 333 WILLEMS (NLD) 08:15:29 + 02:25:32

[update 15:05] De start was vandaag vroeg, dus de eerste tussentijden ook. Maik en Rob zijn WP3 voorbij met een 27e tussentijd. Achterstand op de kop is daar +45m13s, het veld zit redelijk dicht bij elkaar. Er is weer een neutralisatie tussen WP6 en WP7 vandaag, die is bereikt door de kop van het veld. Voor Maik en Rob is dat nog een kleine 2 uur te gaan.


We blijven ook vandaag nog even in dezelfde buurt hangen. Fiambala, Chilecito, San Juan, allemaal bekende plaatsnamen uit de afgelopen 10 jaar Dakar in Zuid-Amerika. Het is er vaak erg warm en het terrein is zwaar. Van alles zit erin, zand, kamelengras, verborgen stenen en meer van dat soort ellende. Toch is dat waarom je Dakar doet... De organisatie waarschuwt ook voor vandaag weer dat het niet moeilijk is om vast te komen zitten in een rio, oftewel een drooggevallen rivier. Oplossing volgens hen? Goed het roadbook volgen. Dat mag Rob doen dan.

Overigens is de etappe voor motoren en quads afgelast vandaag, er is een zandstorm op komst. Voor de auto's en trucks verandert er niets omdat die een andere route rijden. Blijkbaar heeft de organisatie nog het idee gehad om de motoren na de auto's en trucks te laten rijden maar daar zaten de motorrijders niet op te wachten. De dag begint vroeg, Maik en Rob worden al voor 8 uur bij de start verwacht maar daarvoor is er nog een flinke verbinding. 

Het wordt weer zo'n dag waar je fysieke gesteldheid erg belangrijk is. Nu zit dat bij Maik en Rob op zich best goed, maar ook onze Hilux moet in topconditie zijn om door dit terrein heen te ploegen. Werner, Peter, Jan en Mike zijn daarom elke dag in touw om te zorgen dat alles goed geregeld is, de auto voor elkaar, het eten voor elkaar, zo kunnen Maik en Rob zich focussen op de rit van die dag. Voorlopig gaat dat uitstekend, na de etappe van gisteren zijn Maik en Rob geklommen tot een 26e positie in het algemeen klassement!

Hieronder de kaartjes van de route van deze etappe, inclusief het hoogteprofiel van de special. 

Verbinding Special stage
270 km 523 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
26 333 Willems / Van Pelt 07:56:00 11:56:00

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.