8 januari 2014

Etappe 3: Willems op sleep naar de finish

De derde etappe van de Dakar 2014 was er voor Maik Willems een met twee gezichten. 250 kilometer ging het best goed, maar de laatste 50 kilometer waren een drama. Door een gebroken as in de waterpomp ging er van alles kapot. Zelfstandig verder rijden was geen optie. Achter de Ginaf van Kornelis Offringa bereikte Willems toch de finish in San Juan.

De dag leek vlekkeloos te verlopen voor de heren in de Toyota van het Bastion Hotels Dakar Team. De problemen met de koeling die op dag 2 voor veel oponthoud zorgden, leken opgelost. “Het was geen gemakkelijke etappe, maar we hebben niets bijzonders meegemaakt”, vertelde Willems. “We hebben wel links en rechts auto’s zien staan, maar ik had het te druk om zelf uit de problemen te blijven om me daar mee te bemoeien. Dat slaagde aardig, tot een kilometer of 50 voor de finish een as in de waterpomp afbrak. Dan gaat alles aan gort: de radiateur naar de knoppen, alles.”
Willems en navigator Rob van Pelt probeerden het zelf op te lossen, onder meer door water uit een riviertje te halen voor koeling. “Maar elke drie minuten moeten stoppen om water bij te vullen, werd te gek. Toen hebben we maar besloten om te wachten op Kornelis.”
Dat duurde even, want de trucks startten lang achter de auto’s. “Maar dat was het wel waard”, vond Willems. “Ik ben heel blij dat we het zo hebben georganiseerd, met Kornelis met de T4 om ons te helpen als dat nodig is. Je komt anders ook wel thuis, maar nu weet je het zeker.”
De drie kwartier op sleeptouw achter de Ginaf vond Willems uiteindelijk nog het spannendste van de hele proef. “Het geweld van zo’n truck, het geluid dat zo’n ding maakt! En dan ook nog door het feshfesh. Ik kon de achterkant van de truck amper zien, zo veel stof was er.”
In de vierde etappe - een extreem lange met een special van 657 kilometer - starten de trucks tussen de auto’s. Door de vertraging die Willems op dag 2 en 3 opliep, mag Offringa daarom vóór de Toyota weg. “Maar Kornelis wacht wel op ons. Dat is nog een voordeel van je eigen snelle service hebben.”