16 januari 2018

Etappe 10: Salta > Belén

[update 07:00] Goedemorgen! Hier het allerlaatste nieuws. Maik en Rob hebben de positie gisteren aardig vast kunnen houden en zijn als 28e gefinisht. Toen was het 19:50 uur lokale tijd dus al best laat. Betekent dat een groot deel van het veld nog veel later binnen is gekomen, en dus is het voor velen nachtwerk geworden.

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
28 333 WILLEMS (NLD) 07:12:29 + 02:28:43

[update 23:45] De live timing heeft wat haperingen waardoor er geen tussentijden meer doorkomen. Op het moment zouden Maik en Rob in het laatste deel van de proef bezig moeten zijn. Er zijn momenteel 12 auto's gefinisht dus het zal nog wel even duren voor de mannen binnen zijn. Morgenochtend meer!

[update 20:10] De dag van vandaag is dusdanig lang dat er momenteel nog niemand aan de finish is,  in welke categorie ook. Er is een geneutraliseerd gedeelte tussen WP5 en WP6 wat behoorlijk lang is, dus dan is iedereen een aardig tijdje van de radar - reken op 1,5 uur. Tot WP5 is een uur of 3 rijden voor de topteams. Maik en Rob zijn momenteel onderweg naar WP4 en hebben al meer dan een uur achterstand op de leiders. Het lijkt er op dat veel mensen de fout in gaan vandaag op navigatie. Daar was al wat voor gewaarschuwd, maar gelukkig hebben we Rob aan boord in de Hilux en die kan prima met een roadbook overweg.

Aan het begin van de proef leken de mannen wat tijd te verliezen, maar bij de doorkomst van WP3 waren ze er weer helemaal bij, een 28e tijd voorlopig.


Na een soort van halve rustdag kunnen we weer aan de bak. Er zijn nog 5 dagen te gaan, en dat belooft nog wat te worden. De komende dagen gaan we door beruchte gebieden rond Belén en Fiambala, waar ook in het verleden al verschrikkelijk zware etappes zijn geweest. Sommige deelnemers zullen denken dat ze alles hier al wel gezien hebben, maar in de etappe van morgen zitten gewoon weer duinen die nog niet eerder in de route zaten. 

Wat wel een interessante toevoeging is in deze etappe is dat de special de route van de assistentievoertuigen zal kruisen, en het is daar ook toegestaan om service te verlenen tijdens de special. Hoe dat precies in zijn werk gaat gaan we allemaal meemaken, maar dat zal voor sommigen echt de redding kunnen zijn. Het houdt trouwens niet op met de lengte van de etappes, er staat gewoon weer een kleine 400 km aan special op het programma en totaal moet er 800 km worden weggetrapt voor het bivak in Belén bereikt is. 

Hieronder de kaartjes van de route van deze etappe, inclusief het hoogteprofiel van de special. 

Verbinding Special stage
424 km 373 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
32 333 Willems / Van Pelt 12:36:00 16:36:00

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.