15 januari 2018

Willems moet hard werken om door het zware zand te komen

De achtste etappe van de Dakar Rally leek op het eerste gezicht helemaal niet zo moeilijk, maar de praktijk was anders. In het zware, maar zachte zand op de Altiplano van Bolivia was het zwoegen geblazen. Het verlies aan vermogen op meer dan 4000 meter maakte het er niet gemakkelijker op, ondervond Maik Willems.

Ten opzichte van de vorige jaren was de etappe van Uyuni naar Tupiza ‘super’, vond Maik Willems. “Toen was ie compleet verregend. Nu was het tijdens de etappe best prima weer. Maar als je gaat vergelijken met de afgelopen dagen, was het een redelijk normale dag, met opnieuw veel variatie en veel zand. We hebben nog geen dag gehad waar geen zand en duinen in zaten.”
De bijna 500 kilometer lange special was verraderlijk. Gras onttrok grote kuilen aan het zicht, plassen water op de snelle gravelpaden waren soms dieper dan het leek en het zand en de duintjes waren een stuk zwaarder dan ze leken. “Als je kijkt, denk je ‘dat lukt wel’, maar dan moest je toch vol aan de bak om er doorheen te komen”, vertelde Willems. “Op zacht zand hebben ze hier patent. Door de regen van de afgelopen dagen was het wel alleen maar zwaarder geworden. Op deze hoogte, boven de 4000 meter, verlies je ongeveer een derde van het vermogen van de auto. Als je al een auto hebt met minder vermogen, kom je er niet doorheen. Gelukkig hebben wij een krachtige auto, maar ook daarmee was het al werken. Uiteindelijk is het me geweldig meegevallen. Tevreden ben ik nooit zo snel. Dat is een gebrek aan ambitie. Maar het had een stuk slechter gekund.”

Regen is de reden dat de negende etappe niet doorgaat. In de omgeving van Tupiza en op de route naar Salta plensde het de afgelopen dagen. Omdat vorig jaar hevige regenval voor landverschuivingen en modderstromen zorgde in dit gebied, besloot de organisatie het zekere voor het onzekere te nemen en iedereen meteen door te sturen naar Salta. Blijven overnachten in Tupiza, waar geen bivak was en waar de teams langs de kant van de weg zelf een soort noodbivakje inrichtten om service te geven, werd afgeraden. Het Bastion-team besloot daarom ook maar om het kampement weer op te breken en de 500 kilometer naar Salta af te leggen. Willems ging nog wel even informeren of de Toyota misschien op de trailer mocht, maar dat mocht niet. “En ze zeiden er ook bij dat het niet is toegestaan dat iemand anders rijdt. Dat is jammer.”

Foto's: rallymaniacs.com / shakedownteam.com