12 januari 2018

Maik Willems verwacht grand dessert in tweede Dakarweek

De eerste week van de Dakar Rally was wat Maik Willems betreft ‘de mooiste ever’. De etappes bevatten zo veel zand en duinen dat het hem op een gegeven moment de neus uitkwam. Voor de komende dagen verwacht Willems wat meer snelle paden, maar hij houdt er rekening mee dat er nog daarna nog een hoop ‘rotzooi’ aankomt. “Dat wordt geen toetje, maar een grand dessert.”

Met gemengde gevoelens kijkt Maik Willems terug op de eerste week. Een ongelukkige koprol op dag 2 kostte veel tijd en de knaloranje Bastion-Toyota werd noodgedwongen een lappendeken van reserve-bodywork. “Optisch leek het erger dan het was. De constructie van de auto is in orde en technisch is er niets aan de hand”, vertelt Willems op de rustdag in La Paz. “Het vervelendste was nog wel dat je na zo’n incident zo veel tijd kwijt bent, dat je van voren af aan moet beginnen omdat je ver naar achter start. Het terrein is een stuk moeilijker als er twintig, dertig auto’s méér overheen zijn geweest.”
Een (gedeeltelijk) gevolg was dat de Toyota op dag 5 muurvast kwam te zitten in de duinen. “We hebben een half duin weg gegraven. Toen had ik het inderdaad helemaal gehad met die duinen. Elke keer als je dacht dat het klaar was, kwam er nog een lading. De organisatie heeft zich de kritiek van de afgelopen jaren duidelijk aangetrokken en heeft er een prachtige route van gemaakt. Complimenten.”

Langzaam maar zeker klom de Bastion-equipe weer naar voor in het klassement. Op de rustdag bezetten Willems en navigator Rob van Pelt de 34ste plaats in het klassement. Dat biedt perspectieven. “Het is zeker nog niet gedaan. Er komen nog een paar heel zware dagen aan. Wij gaan in het klassement nog wel wat doen. Of dat in positieve of negatieve zin is, weet ik niet, maar als we gewoon blijven rijden en geen idiote dingen doen, moet we nog wel een paar plaatsen kunnen pikken. De top 30 is toch wel het doel.”
Op de rustdag in La Paz werd de Bastion-auto weer helemaal geprepareerd voor die tweede week, die begint met een marathonetappe. Terwijl de monteurs zich bezighielden met de auto, ontfermde Willems zich over de barbecue. “Dat is een soort traditie geworden: op de rustdag gaan er een paar grote stukken vlees op de barbecue. Dan kunnen we er morgen weer tegenaan.”

Foto's: rallymaniacs.com / shakedownteam.com