10 januari 2018

Etappe 5: San Juan de Marcona - Arequipa

[update 22:30] Na bijna 10 uur onderweg te zijn geweest is daar dan de finish van de etappe. Hij werd omschreven als bijna te zwaar voor amateurs, maar Maik en Rob kun je met zo'n 20 Dakardeelnames en nog een hele lading andere rally's nauwelijks amateurs noemen. Het jammere van alles is dat er nog een aardige verbinding te rijden is. Die was rond de 500 km vanaf de finish, maar er is een omleiding ingesteld die het zo'n 100 km verder maakt. Beetje jammer natuurlijk, als je al de hele dag onderweg bent geweest...

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
44 333 WILLEMS (NLD) 08:06:22 + 05:15:03

[update 22:15] Ondertussen zijn we weer even verder, en dat geldt ook voor Maik en Rob. Die zijn onderweg naar WP6 waar ze naar verwachting in een kwartier wel moeten zijn als er niets tegenzit. Ondertussen is er nog mooi de tijd om te kijken naar Dakar Talk met Maik, Tom Coronel en Allard Kalff, hier klikken!

[update 20:30] Uren en uren zijn we al onderweg, maar het is nog lang niet gedaan. Het eerste deel (tot een kleine neutralisatie) kostte al veel tijd, maar de mannen zijn inmiddels WP4 voorbij op een 45e plaats. Het is wat onduidelijk hoeveel deelnemers er nog precies over zijn, velen zijn de afgelopen dagen uiteindelijk toch een keer te laat aan de start gekomen en uitgevallen. Morgen zullen we wel een beetje een idee hebben. Voor nu is er nog zeker 1,5 a 2 uur te rijden voor er een finish te verwachten is voor de oranje Hilux...


Vandaag maar liefst 934 km op het programma, oftewel van Utrecht naar Salzburg. In Peru gaat het weer grotendeels in lussen rondom San Juan de Marcona, stuk verbinding ervoor maar het grootste gedeelte volgt na de special van weer meer dan 250 km. Deze dag rijden de motoren en quads een andere route wat betekent dat de mannen vooraan weer zelf de route uit moeten gaan zetten. Daardoor is er natuurlijk ook wat meer tijd dus kunnen auto's en trucks eerder starten. Dat zal ook wel nodig zijn gezien de enorme verbindingsetappe. 

Ook het hele assistentieteam moet weer op pad, die zullen ook wel een aardig deel van de dag onderweg zijn met de GINAF en Hilux. Nu is de route weer langs de oceaan dus prachtig uitzicht gegarandeerd. Voor Maik en Rob ligt er dus nog een aardige special tussen, heleboel zand want er liggen weer 30 km aan duinen zo groot als bergen in het verschiet. 

Hieronder de kaartjes van de route van deze etappe, inclusief het hoogteprofiel van de special. 

Verbinding Special stage
666 km 268 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
45 333 Willems / Van Pelt 07:07:30 13:07:30

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.