9 januari 2018

Etappe 4: San Juan de Marcona - San Juan de Marcona

[update 06:30] De finish liet op zich wachten, maar de oranje Hilux is uiteindelijk weer aan de finish gekomen. Een achterstand van bijna 4 uur op de mannen vooraan, zelfs nagenoeg dubbel zo lang over de etappe gedaan dan de kop. Een 41e tijd leverde dat op, wat nog niet eens zo gek is - op het laatste meetpunt waren ze 46e.

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
41 333 WILLEMS (NLD) 07:55:37 + 03:57:44

[update 20:15] Vandaag is een lastige dag om te volgen. De eerste 5 waypoints hebben de mannen in iets meer dan 2 uur afgetikt, maar het gedeelte daarna duurt nog eens dubbel zo lang en daar zijn maar 2 meetpunten. Daarbij zit daar het lastige deel dus waarschijnlijk heeft vanavond niemand enig idee hoe het met alle auto's en trucks gaat. Tussen de meetpunten zit uren rijden, zeker voor de teams in het achterveld (en dat zijn er nogal wat...) Stephane Peterhansel is inmiddels gefinisht en noemt deze etappe vandaag 'te moeilijk voor de amateurs' dus finishen is ook vandaag weer een prestatie op zich.

Vandaag hebben we ook afscheid moeten nemen van Ed Wigman en zijn mannen, in de Riwald snelle assistentietruck waren zij ook de back-up voor Maik en Rob. Die valt nu dus weg dus als er wat misgaat zijn we wat meer afhankelijk. De laatste dagen laten wel zien dat het geen simpele Dakar is dit jaar en dus zou het zomaar kunnen dat er nog wat extra avonturen aan komen... 

Nu de tussenstand nog. Op WP5 reden Maik en Rob op een 36e tijd op een achterstand van 41m37s achter de Peugeot van Loeb. Die had vanaf dat punt nog 2,5 uur nodig om de finish te bereiken, dat betekent grofweg dat Maik en Rob daar ergens tussen de 3 en 4 uur voor nodig gaan hebben. Wordt weer een latertje dus (in Nederlandse tijd). Verwachting is dat er tijdens de RTL uitzending nog maar weinig auto's en trucks aan de finish zijn, morgenochtend weten we alles.


Weer een lusje, nu rondom San Juan de Marcona. De verbinding zit helemaal aan het begin, de finish van de etappe is in het bivak waar Werner, Jan, Peter en Mike weer met open armen zullen staan te wachten. Kunnen die mannen ook weer lekker uitrusten, ook al is het nog vrij aan het begin van de rally. Er is voldoende gebeurd de afgelopen dagen en ook morgen zal in dezelfde lijn verdergaan. Zeker de deelnemers die eenmaal veel tijd hebben verloren krijgen het steeds moeilijker. Gelukkig valt dat voor Maik en Rob allemaal nog mee, daar zal het niet zomaar aan liggen.

Na de verbinding is de start aan het strand, en daar krijgen we weer wat afwijkends. Deze vierde etappe zal beginnen met massastarts waar de auto's met 4 tegelijk (en de motoren met 15 tegelijk!) van start zullen gaan. Lekker knallen over het strand en dan een enorme zandbende, 100 km met duinen in alle soorten en maten. Dit is waar we voor komen!

Hieronder de kaartjes van de route van deze etappe, inclusief het hoogteprofiel van de special. 

Verbinding Special stage
114 km 330 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
45 333 Willems / Van Pelt 10:13:00 16:13:00

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.