5 januari 2018

Etappe 1: Lima > Pisco

[update 21:45] En daar is dan de finish alweer. Maik en Rob aan de streep op een voorlopig 29e tijd, op een achterstand van 6m48s op de snelste auto van vandaag, de Toyota van Nasser Al-Attiyah. De finishtijd van vandaag levert gelijk de startplaats voor morgen op, net in de top 30 is natuurlijk een mooi begin! Hiermee zijn ze overigens de 3e Nederlandse auto, na Ten Brinke (2e vandaag!) en Van Merksteijn. 

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
31 333 WILLEMS (NLD) 00:28:38 + 00:06:47

Ook is er nog te melden dat er al 2 motorrijders uitgevallen zijn, de eerste (#104) al op de verbindingsroute waar hij in botsing kwam met een auto en naast schade een gebroken hand schijnt te hebben. Daarnaast ook nog een crash in de duinen van #26:

Er schijnt ook zojuist een BMW gecrasht te zijn maar of dat voor de Libanese crew ook het einde betekent is nog niet echt bekend.

[update 17:10] De kop is eraf, Maik en Rob zijn over het startpodium heen en beginnen daarmee aan de verbindingsroute van 242 km. En natuurlijk is daar beeld van!


De allereerste etappe van Dakar 2018 is maar een korte, 31 km, maar wel 100% zand. Er is eerst nog wel 242 km verbinding te rijden, de special is eigenlijk een kleine lus rond Pisco en het bivak is er gelijk na. Die 242 km is helemaal langs de kust van Peru wat eigenlijk een paar uur genieten van het uitzicht zal zijn. De eerste 5 (!!!) dagen van de rally zullen trouwens grotendeels in het teken staan van zand, duinen en alles wat daarbij komt kijken, iets wat de afgelopen jaren in de Dakar zeker niet vanzelfsprekend was. Deze eerste kleine special zal niet gelijk heel zwaar en spectaculair zijn, maar is vooral een opwarmertje voor de rest van de komende week. 

Maik en Rob zien natuurlijk niet voor het eerst zand en dus is het vooral weer even wennen aan het rijden in de duinen en kijken waar de nieuwe auto misschien net dat beetje anders is dan de vorige. Voor nu is het nog even wachten voor de mannen, het is nog even wachten op de startlijsten maar de start van de special zal in de avond zijn (NL-tijd). 

Hieronder ook weer als vanouds de kaartjes van de route van deze etappe, inclusief het hoogteprofiel van de special. 

Verbinding Special stage
242 km 31 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
33 333 Willems / Van Pelt 14:59:30 20:59:30

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.