5 januari 2018

Maik Willems staat te trappelen voor start Dakar 2018

Het is bijna de vervelendste dag van het jaar wat Maik Willems betreft: die laatste dag voor de start van de Dakar Rally. De Bastion Toyota staat gekeurd en wel in het parc fermé in Lima, het is nu een kwestie van wachten en rondhangen. “Dit zijn niet de leukste dagen, maar wat eraan komt is zo geweldig dat het wel de moeite waard is.”

Voor de keuring gisteren gingen Willems en navigator Rob van Pelt nog even testrijden in de duinen, op zo’n 40 kilometer van Lima. Willems genoot. “Weer even de smaak te pakken krijgen en kijken of de auto de overtocht goed heeft doorstaan. Nou, Rob moest me zo ongeveer achter het stuur vandaan trekken. Ik had de hele dag wel willen spelen in die duinen.”
Maar dat kon niet. Morgen pas weer, als na de podiumstart een korte proef van 31 kilometer in de duinen op het menu staat, waarmee de Dakar van 2018 wordt geopend. Bij het wachten tijdens de keuring keken Willems en Van Pelt het boekje met de beschrijvingen van de etappes nog eens goed door. “Ik stond te kwijlen”, bekent Willems.

“Wat een mooie route staat ons te wachten. Zand, duinen; ik geloof niet dat ik eerder zoveel zand heb meegemaakt in een Dakar. Het is voor mij toch al een periode van twee weken met niets anders dan de rally; ik heb het idee dat het de komende twee weken nog erger wordt dan anders. Voor zover je het erg kunt noemen. Wat mij betreft is er niks leukers dan afzien.”