13 januari 2017

Maik Willems zet omgevallen ambulance weer overeind

Op welk knopje op de iritrack hij dan had gedrukt, was de vraag die Maik Willems kreeg toen hij bij de wedstrijdleiding van de Dakar Rally tijd terug ging vragen voor het overeind zetten van een omgevallen ambulance. “Weet ik veel of ik op een groen, oranje of paars knopje heb gedrukt. Sodemieter op met je knopjes! We hebben die ambulance overeind gezet en daardoor zijn we een kwartier te laat bij de start van het tweede deel van de proef gekomen. De auto voor ons reed gewoon door. Wij hebben tenminste nog het fatsoen om te stoppen en te helpen.”

Hoogst geïrriteerd fietste Maik Willems door het bivak in San Juan. Zijn uitbarsting bij de wedstrijdleiding had uiteindelijk wel tot het gewenste effect geleid: hij kreeg zijn tijd terug voor het verlenen van assistentie. En dat terwijl de heren van het Bastion Hotels Dakar Team zelf al genoeg problemen hadden gehad. Op het eind van het eerste deel van de special brak de aandrijfas linksvoor. Op alleen de achterwielaandrijving haalden ze de neutralisatie.
Extra vervelend was dat ze de snelle service van Kornelis Offringa moesten missen. Offringa was meteen na de start omgedraaid en uit de proef gereden, omdat hij ziek was. Een snelle-assistentietruck mag één keer de finish missen. Van die regel maakte Offringa gebruik. Willems’ navigator Rob van Pelt heeft echter gouden handjes en met hulp van een alleraardigste Argentijn werd de as in een kwartiertje tijd weer onder de Toyota gezet.

Het waren kleine incidenten die de pret van het rijden niet konden verpesten. “De proef was echt ontzettend mooi”, vond Willems. “Er zaten hele mooie stukken trial tussen. Zo steil dat ik af en toe wel even moest slikken. Echt bijzonder.”
Veel deelnemers hadden moeite met navigeren maar Willems moest Van Pelt een groot compliment geven. “Rob is echt een goede navigator. We hebben vandaag een keertje afgekeken toen we iets verkeerd zaten, maar toen haalden we toch ook dat waypoint op. Eentje waar een uur straftijd tegenover stond, dus daar gingen onze harten toch sneller van kloppen toen we die hadden.”
De heren kwamen in de tiende etappe als 28ste aan de finish en staan 28ste in het algemeen klassement, tot tevredenheid van Maik Willems. “Als dit zo kan blijven, heb ik mijn eerste doel van dit jaar al gehaald.”