11 januari 2017

Etappe 9: Salta > Chilecito - CANCELLED

Gisteravond heeft de organisatie bekend gemaakt dat de etappe voor vandaag geschrapt wordt. De etappe van gisteren was lang, de wegen slecht begaanbaar en even leek het er zelfs op dat Salta helemaal niet bereikbaar was. Een noodbivak in Tilcara werd opgericht en ons team was als een van de eersten daar aanwezig waardoor er nog een paar hotelkamers geboekt konden worden. Dat betekende natuurlijk eindelijk weer even lekker douchen, eten en slapen na de dagen vol kou, modder en andere ellende, heerlijk.

Er is een alternatieve route naar Salta, die voert over onverharde bergweggetjes. Die is 150 km langer dan de normale weg, op het kaartje liep die ongeveer recht naar beneden van Tilcara naar Salta. Doordat de etappe van vandaag geschrapt is, ook nog eens de langste etappe van deze Dakar, moet de hele ploeg in één keer door naar Chilecito. Dat is ongeveer 1000 km rijden en volgens Google is dat al 15 uur met een auto. Met een karavaan vol vrachtwagens duurt dat natuurlijk nog langer. Om een uur of 8 (NL tijd) vertrekt het Bastion Hotels team dan ook al, maar dan hebben ze toch lekker even kunnen slapen om een beetje bij te komen.

Verder zal er vandaag weinig nieuws zijn helaas wat de rally betreft. De weersomstandigheden ter plaatse zijn ernstig en de modderstromen die de wegen afsluiten zorgen er ook voor dat halve dorpen zijn ondergelopen. Blijkbaar niet belangrijk genoeg om in het nieuws te komen in Nederland, maar de helicopterbeelden van de organisatie zeggen genoeg.