10 januari 2017

Etappe 8: Uyuni > Salta

[update 00:10] Er is een officieel bericht van de organisatie met de mededeling dat de etappe morgen niet doorgaat. De dag van morgen wordt gebruikt om de hele karavaan weer te hergroeperen in Chilecito en dan etappe 10 van donderdag wel normaal te kunnen rijden. Naast dat dit een domper is voor de rally (morgen was de langste dag geweest) is de situatie ter plekke ernstig, complete modderstromen overspoelen dorpjes in het binnenland. Daarom zal de organisatie met hun sanitaire voorzieningen gaan ondersteunen in Volcan, een van de zwaarst getroffen plaatsen op het moment.  

[update 23:50] En daar is de finish van Maik en Rob, mooie 31e tijd voor dit moment! Nu naar TIlcara toe. Situatie is nog steeds onduidelijk, de route naar Salta die nog begaanbaar is is onverhard en dus niet voor iedereen een optie. Ook is die route 150 km om, dus 350 km totaal vanaf Tilcara. De geruchten wisselen nog steeds tussen uitgestelde start en afgelasting, daarover morgen meer. 

[update 23:15] De uren verstrijken, maar veel meer nieuws is er niet. Na de melding over het noodbivak was het Bastion Hotels assistentieteam op 5 km afstand van Tilcara en zijn daar direct neergestreken bij een hotel. De monteurs hebben gelijk een bivakje opgericht en werden later vergezeld door het VEKA MAN team en ook het KTM fabrieksteam. Het hotel was gelijk vol, en onze monteurs konden heerlijk genieten van een douche en wachten daar op de Hilux en de Unimog. Beiden zijn nog onderweg, de Hilux is zelfs nog in de etappe en is zeker nog een uur onderweg naar de finish. Daar vandaan is het nog zeker 200 km rijden naar Tilcara...

Tegelijk komen er nu berichten dat er toch een route naar Salta lijkt te zijn die wel begaanbaar is, en dat assistentieteams daar toch heen worden gestuurd. De vraag is nog maar of alle voertuigen daar langs kunnen, alle campers die tegenwoordig de Dakar 'teisteren' zijn niet zo mobiel en ook niet alle vrachtwagens kunnen offroad bergpaadjes beklimmen. Dit is allemaal erg onduidelijk, net als wat er gaat gebeuren met de etappe van morgen. Het zal ergens hangen tussen gewoon starten als gepland, een uitgestelde start of een (gedeeltelijke) afgelasting. We melden het zodra we het weten!

[update 19:30] Met de aanpassingen die hieronder staan zijn we er nog niet. De wegen naar Salta zijn afgesloten en het lijkt er momenteel op dat er een 'noodbivak' gaat komen in Tilcara, 200 km vanaf Salta. Het is allemaal nog erg onduidelijk, alle serviceteams zijn natuurlijk vanochtend vertrokken op pad naar Salta en inmiddels komen ze er onderweg achter dat dat niet lijkt te lukken. 

Tegelijk is er natuurlijk een rally bezig. Maik en Rob hebben het eerste deel al even achter de rug en zijn in de neutralisatie op pad om de grens naar Argentinië over te steken. De verwachting is dat ze over ongeveer een uurtje daar weer van start gaan. Ook Kornelis en Thomas hebben het eerste deel achter de rug, maar dat was ook gelijk hun finish voor vandaag. Zij hebben nog honderden kilometers en een grensovergang te gaan voor ze bij hun tentje aankomen...

Later hopelijk meer over het bivak en de dag van morgen die daar ook ongetwijfeld last van gaat krijgen.

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
31 341 WILLEMS (NLD) 05:58:20 + 01:47:18
34 555 OFFRINGA (NLD) 03:34:44 + 01:39:24

Ook bij de achtste etappe ondervinden we nog steeds last van het slechte weer van de afgelopen dagen. Droogliggende rivierbeddingen die doorkruist moeten worden veranderen dan weer ineens in rivieren en die oversteken met motor of auto is niet echt een goed idee. Vandaag voert de route van Bolivia naar Argentinië, dus ook nog even een stempeltje halen in het paspoort.

Door het slechte weer wordt ook deze etappe aangepast. De special op het kaartje hieronder wordt gewoon bij de start begonnen, en bij CP1 (na 174 km) stopt het eerste deel. Daarvandaan gaat het over de weg en over de grens, waar oorspronkelijk een ministukje neutralisatie was bij de grensovergang is de special nu 73 km korter. Vervolgens gaat de special verder na de grens, behalve voor de trucks. Die rijden vandaag alleen het eerste stuk. Oftewel, special voor Maik en Rob is 419 km en voor Kornelis en Thomas 174 km. 

Hieronder ook weer de kaartjes van de (originele) route van deze etappe, inclusief het hoogteprofiel van de special. 

Verbinding Special stage
±470 km 419 (c)
174 (t)

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
26 341 Willems / Van Pelt 09:47:00 13:47:00
42 555 Offringa / De Bois 11:09:00 15:09:00

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.