8 januari 2017

Maik Willems: Nu een dag dromen, morgen weer de realiteit

Stiekem had Maik Willems zichzelf ten doel gesteld deze Dakar bij de eerste dertig te eindigen. Met de 32ste plaats op de rustdag lijkt dat doel helemaal niet zo ver weg. “Ik mag een dagje dromen van mezelf”, zegt Willems in La Paz. “Morgen begint weer de realiteit. En dan zien we zaterdag wel wat er over is van de dromen.”

Maik Willems is zeker niet ontevreden over het verloop van de eerste Dakarweek. In etappe 4, een uitdagende duinenetappe, boekte hij een uitstekend resultaat waarmee hij zelf ín de top 30 kwam. “Dat was niet alleen qua resultaat de mooiste dag, maar ook qua route”, oordeelt Willems. “Op alle fronten een topdag.”
Dat Willems en navigator Rob van Pelt de dag erna een duur waypoint misten en daarvoor straftijd kregen, kon de pret niet drukken. “De eerste dagen maak je je druk om vijf minuten, maar nu niet meer. Dat zie je ook onderweg: na een paar dagen kom je in een groepje terecht dat je steeds weer tegenkomt. Je gaat elkaar een beetje kennen en daardoor ga je elkaar ook helpen. Die tijd maakt dan ook niets meer uit. Iedereen wil uiteindelijk maar één ding en dat is de finish halen. Dat gaat beter als je het samen doet.”

Tegen de aanstaande marathonetappe ziet Willems dan ook niet op. De Toyota heeft weinig te lijden gehad van de eerste week en heeft op de rustdag groot onderhoud gehad. De route is vanwege de regen bovendien ingekort tot 160 kilometer. “En ik heb een navigator bij me met gouden handjes én ik heb Kornelis Offringa in de snelle-servicetruck. Die marathonetappe mag dus geen probleem zijn.”
De dagen erna staan er nog wat duinenetappes op het programma en dat is het terrein van het Bastion Hotels Dakar Team. “Rustig blijven rollen, zuinig rijden en dan zien we over een kleine week wel waar we staan. Zolang we dan nog niet op Schiphol staan, is het eigenlijk al goed. Al de rest is meegenomen.”