7 januari 2017

Graspol zit Bastion-Toyota dwars in vijfde etappe

“Ik heb altijd gedacht dat Bolivia niet aan zee ligt, maar het uitzicht toen ik wakker werd, leert me iets anders.” Toen Maik Willems zijn ogen open deed - op de achterbank van de service-auto van het Bastion Hotels Dakar Team - zag hij een grote watervlakte. “Er staat zo veel water in het bivak in Oruro dat we de zwembroek hebben aangedaan en een baantje hebben getrokken”, meldt Willems. “Het is niet te geloven wat een puinhoop het is.” Dat de zesde etappe werd afgelast vanwege de regen, vond Willems niet meer dan logisch.

Bij aankomst in het bivak na afloop van de vijfde etappe was het al donker, zodat de impact van de aanhoudende regen niet meteen zichtbaar was. De tent opzetten was uitgesloten, zoveel was wel duidelijk. “We hebben met drie man in de service-jeep geslapen. Niet erg comfortabel, maar daar konden we in elk geval de kachel aan doen. Het was goed voor de teambuilding. We zijn weer een stuk dichter bij elkaar gekomen.”

Pas laat op de avond had Willems de Toyota het ondergelopen terrein in Oruro op gestuurd. Met de smoor in. De vijfde etappe had veel tijd gekost. Niet alleen doordat de navigatie ‘donders moeilijk’ was geweest en ze naar alle waarschijnlijkheid een waypoint hebben gemist (de straftijd daarvoor is echter nog niet in de uitslag opgenomen), maar ook omdat ze vast kwamen te zitten op een graspol. “Ik weet niet precies hoe ze hier noemen, maar in Afrika is het kamelengras: een kneiterharde bult zand met wat stug gras erop. We stonden er met vier wielen los op. Toen we probeerden er af te geraken met behulp van de hydraulische jacks, maakten we die kapot. We hebben een uurtje staan knutselen om die weer te repareren, want een kromme jack kun je niet terug intrekken.”
De graspol stond op een plaats waar Willems en navigator Rob van Pelt eigenlijk helemaal niet hadden moeten zijn. Ze waren verkeerd gereden op zoek naar een waypoint. “Dat hebben we ook niet meer gevonden”, zegt Willems. “Daar hadden we dus wel de smoor over in. We hebben nu twee dagen om de boel weer op orde te krijgen en onszelf te herpakken. Volkomen logisch dat de zesde etappe is afgelast. In het bivak zitten al auto’s vast, dus die proef is echt niet te rijden.”
Willems en Van Pelt rijden vanavond over de weg naar La Paz, waar morgen de rustdag is. Maandag gaat de Dakar weer verder. Als het weer het toelaat tenminste.