2 januari 2017

Maik Willems begint rustig aan Dakar 2017

Het was bloedheet geweest, maar Maik Willems had er weinig last van gehad. De eerste proef van de Dakar 2017 was dan ook geen erg lange geweest: maar 39 kilometer. Maar wel 39 kilometer met tal van verraderlijke punten. Willems trapte niet in de val. “Je bent hartstikke gek als je hier te scherp gaat rijden. Dus wij hebben het rustig aan gedaan.”

Dat rustig aan doen leverde desalniettemin een niet onaardige 39ste klassering op, wat inhoudt dat Willems en navigator Rob van Pelt op die plaats van start gaan in de tweede etappe. Die wordt een flink stuk langer (275 kilometer proef op een totaal van 803 kilometer) en dat vindt Willems niet erg. “Die van vandaag had van mij ook wel wat langer gemogen”, zei hij bij de finish. “Het was wel een fijn proefje om mee te beginnen en om er weer in te komen.”

Bulten en gaten
Maar wel een intensief proefje dus, waarbij er toch nogal wat waren die risico’s namen. Een fout was ook zo gemaakt, oordeelde Willems. “Het stikte van de listige bultjes, die de auto konden lanceren als je er te hard overheen ging. En achter die bultjes lagen grote gaten, omdat iedereen daar al terecht was gekomen. Je kon er de boel flink op kapot rijden. Dat is een halve minuut tijdwinst me niet waard.”
Na de finish lag er nog een route van 300 kilometer te wachten richting Resistencia in Argentinië, waar de rally morgen verder gaat. Paraguay was Maik Willems goed bevallen. “Mooi land, leuke mensen. Qua sfeer en levensstandaard een beetje tussen Argentinië en Bolivia in. En goed vlees! Wat een mooie biefstukken hebben we hier gegeten zeg.”
Kornelis Offringa deed het met de Unimog eveneens kalm aan. Alsof het afgesproken werk was eindigde ook hij op de 39ste plaats, maar dan bij de trucks. Offringa hield er zodoende elf achter zich.