1 januari 2017

Maik Willems verheugt zich op avontuurlijke Dakar 2017

Alle verhalen en beloftes dat de Dakar Rally van 2017 een echt zware wordt, klinken als muziek in de oren van Maik Willems. Met een brede grijns en een twinkeling in de ogen reed hij de knaloranje Toyota, goedgekeurd en wel, naar het parc fermé in Asuncíon, waar morgen de start van ‘de zwaarste rally ter wereld’ is.

Hoe langer de dagen en hoe lastiger het parkoers, hoe liever Maik Willems het heeft. Op de snelle, WRC-achtige paden zit hij niet te wachten. “Ik vind het mooi als er flink gebuffeld moet worden. Ik hou van het avontuur. Dat is wat me zo aantrekt aan de Dakar: je weet nooit wat je te wachten staat. De ene dag doe je twee uur over 200 kilometer, de andere dag ben je zes uur zoet met die afstand. En het wordt vanzelf weer avond. Je weet alleen nooit hoe laat en waar je dan bent.”

Bijna te laat
Willems was maar net op tijd in Asuncíon voor de keuring. Zijn vlucht van Amsterdam naar Londen was vertraagd door de mist, waardoor hij ook zijn aansluiting naar de Paraguayaanse hoofdstad dreigde mis te lopen. Met een andere vlucht kon hij toch nog naar Zuid-Amerika, waardoor hij alsnog kon aansluiten bij de rest van het Bastion Hotels Dakar Team.
In zijn vierde Dakar, waarin hij opnieuw wordt genavigeerd door Rob van Pelt en kan rekenen op de snelle assistentie van Kornelis Offringa en Thomas de Bois in de Unimog, heeft Willems zich voorgenomen om in de eerste plaats te genieten. “Het klassement maakt me niet zoveel uit, maar de klassering van de dag wel. Die bepaalt waar je de volgende dag start. Het veld bij de auto’s is iets kleiner dan vorige jaren, maar kwalitatief minstens zo sterk. Een beetje vooraan - niet te ver achter de top 20 bedoel ik dan - kunnen rijden, maakt het aanzienlijk prettiger. Je rijdt minder in de rotzooi, waardoor je wat makkelijker uit de problemen blijft. Want buffelen is niet erg, maar problemen wel.”