23 november 2016

Startnummers binnen!

Traditioneel is er vlak voor de inscheping van al het Dakarmaterieel een persconferentie in Parijs, waar de organisatie alle ins en outs van de komende rally onthuld. Vandaag was de dag van de persconferentie wat ook gelijk betekent dat de komende dagen in Le Havre de hekken open staan om alle motoren, quads, auto's en vooral ook trucks in te schepen voor de overtocht naar Zuid-Amerika.

De persconferentie gaat natuurlijk altijd over de route en getalletjes. De getalletjes van dit jaar:

  • 316 voertuigen aan de start
  • 9000 km, waarvan 4000 special
  • 7 dagen met specials langer dan 400 km, waarvan 1 langer dan 500 km
  • Een week op 3000 meter hoogte, toppunt op 5000 meter
  • Temperaturen tussen 40 graden Celsius en het vriespunt

Het venijn zal zeker ook in de tweede week liggen. Vlak voor de rustdag is de langste special van ruim 500 km, maar direct na de rustdag is er een marathonetappe met 1500 km in 2 dagen, waarvan de helft tegen de klok. Daarvan moet je al even bijkomen, maar direct hierna volgt de etappe waar iedereen al naar uitkijkt èn tegenop kijkt: de koninginnerit van Salta naar Chilecito. Een dag van bijna 1000 km, waarvan het grootste deel off piste en ook nog eens een lang bezoek aan de beruchte duinen van Fiambala die de laatste jaren al vaker een aardige rol hebben gespeeld in het omgooien van het klassement. 

Wat natuurlijk opvalt is dat er dit jaar 'slechts' 12 etappes zijn maar sportief directeur Marc Coma heeft genoeg uitdagingen in het parcours van dit jaar verstopt. Ook wordt de rol van de navigator groter, waypoints worden minder makkelijk vindbaar en daardoor komt het meer op de mens zelf aan in plaats van de techniek. De afgelopen jaren was er vaak teleurstelling over de route en vooral ook de hoeveelheid zand en duinen, maar dit jaar lijkt dat allemaal goedgemaakt te gaan worden. Ook zijn de lange dagen dit jaar geen dagen vol gas naar de finish (zoals we de afgelopen jaren helaas meegemaakt hebben), maar echte zware dagen waarbij de meeste deelnemers niet voor zonsondergang binnen zijn. Dat belooft dus heel wat...

Om het verhaal af te maken zijn de startnummers inmiddels ook bekend:

  • #341 - Maik Willems / Rob van Pelt - Overdrive Hilux
  • #555 - Kornelis Offringa / Thomas de Bois - Mercedes Unimog