16 juli 2016

Korte proef na rustdag en daarna China in

[update 13:00] Na het schrijven van onderstaande kwam Maik met nog wat informatie op de proppen: "Het was een interessante dag, na de start in Almaty werden we direct geconfronteerd met wat minder leuke kanten van dit land; binnen het kwartier werden we 2x aangehouden door politie en doorrijden mochten we pas na een 'financiële bijdrage aan de clubkas'. Gevolg: veel te laat aan de start. 's Avonds bleek dat wij zeker niet de enigen waren die een impuls aan de lokale economie hebben moeten geven. Dat zijn toch weer de minder leuke kanten van een rally."

"De laatste proef in kozakkenland was schitterend: bergachtig, draaien en keren dus, veel doorwadingen van beekjes en rivieren,modder en rotsen. Goed gereden en na lange verbinding in het westen van China aangekomen. Wat een enorm verschil tussen het op oliegeld drijvende Kazachstan en het ineens perfect georganiseerde China, vergeliikbaar of je van Afrika in Europa komt."


De etappe vandaag was met een kleine 77 km kort te noemen, maar dan kan er ook nog steeds van alles mis gaan. De special was al vrij aan het begin van de dag - Maik en Rob stonden om kwart over 8 al aan de start - maar dat kwam voornamelijk omdat erna een flinke verbinding was inclusief de grensovergang naar China. Vandaag ook behoorlijk hoogte in de etappe, de route liep over plateaus op 2000-2500 meter hoogte. De mannen kennen dat terrein natuurlijk wel van de Dakar rally in Zuid-Amerika waar het nog veel hoger gaat. Het liep allemaal prima en met een 43e tijd bij de auto's hebben ze hun plekje weer gevonden. In het algemeen klassement gaat het ook langzaam omhoog en nemen Maik en Rob nu de 42e plaats in, op ruim 4,5 uur achterstand op koploper Cyril Despres in zijn Peugeot. 

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
43 158 WILLEMS (NLD) 01:22:14  + 00:19:30

Dan de dag van morgen. Het wordt de eerste etappe in China en de verwachting (en hoop) is toch wel dat het nu echt los gaat barsten, dat afgelastingen achter ons worden gelaten en dagen vol duinen en het echte rallygevoel er nog aan komen. Deze dag belooft weer veel verschillende soorten terrein, sommige stukken erg technisch, soms hoge snelheid, en ook zeker een deel waar de navigatie eens minder moeilijk is doordat er veel waypoints liggen. Zand zit er ook weer in, en het gas kan er flink op aan het einde van de proef. Voor dit alles echter een enorme verbinding, deze dag is de allerlangste in afstand in de rally en er zit naast de ruim 250 km special stage zo'n 650 km aan verbindingsroute in de dag.

Etappe 8: Bortala - Urumqi

Verbinding Special stage Verbinding
513.64 km 256.93 km 134.78 km

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina

Foto's weer door Rallymaniacs