3 januari 2014

Team Bastion als eerste door de keuring

Het Bastion Hotels Dakar Team is als eerste Nederlandse equipe goed gekeurd voor de start van de Dakar Rally. Maik Willems reed zijn Toyota even na half drie ’s nachts (Nederlandse tijd) het parc fermé in Rosario binnen.

Het team had donderdagochtend in de stromende regen de auto’s en trucks opgehaald in de haven en was rond de middag in Rosario, waar zaterdag de podiumstart is en zondagochtend de rally van start gaat. “Het enthousiasme hier is enorm. Overal juichende mensen. Heel bijzonder om mee te maken.”

Willems en zijn navigator Rob van Pelt waren opgelucht dat de eerste horde – de technische en administratieve keuring – was genomen. “Het gebeurt niet vaak dat teams nog worden afgekeurd, maar het is toch even spannend”, vertelde Willems, die aan zijn eerste Dakar gaat beginnen. “Heeft iedereen de juiste papieren bij zich, zijn er geen rijbewijzen verlopen, klopt alles nog aan de auto? Het duurt lang, je staat altijd in de verkeerde rij en er is altijd wel iets niet in orde: een helm was goed gekeurd tot 1 januari 2014 – daar deden ze even moeilijk over. En een zaklamp deed het niet, omdat de batterij leeg was. Dan moet je dat even regelen.” Ook de wedstrijdtruck, de Ginaf met chauffeur Kornelis Offringa, navigator Mike van Eikeren en monteur Werner Zoetaert als bemanning, en de twee assistentiewagens waren vlot door de keuring.

Vanwege zijn hoge startnummer (452) mag Willems zaterdag pas als een van de laatste auto’s het podium op. Het is dus nog even wachten. Het team gebruikt de resterende tijd voor de podiumstart om uit te rusten, te acclimatiseren en rond te kijken. “Het is leuk om even bij te kletsen met de andere teams en Rosario te bekijken”, zei Willems. “We maken er een dagje vakantie van.”