13 juli 2016

Langste etappe niet lang genoeg voor Maik en Rob

[update 07:30] Maik vertelt uit Balkhash: "Schitterende special vandaag, 565 km met alles erop en eraan. Off road met bergjes, vlaktes, water, modder en zand. Het ging allemaal uitstekend, tot km 512. De radiator was lek, het lijkt erop dat er bij de rebuild van de auto iets niet helemaal goed is gegaan. Gelukkig zit Rob ook in de auto, en dan kom je altijd weer thuis. We hebben andere deelnemers laten stoppen en kregen zo uiteindelijk het reparatiesetje bij elkaar. Na 2,5 uur reden we weer en dus ook nog aangekomen op eigen kracht, ook wel aardig. Helaas is onze mooie startplek wel in rook opgegaan en dus beginnen we weer van voor af aan."

[update 21:50] Inmiddels weten onze vrienden van Rallymaniacs te vertellen dat Maik en Rob een probleem met de radiator hebben gehad. Rob kreeg dit na een uur of 2 knutselen weer in elkaar en daar is dus de achterstand vandaan gekomen.


Weinig nieuws vanuit het bivak vandaag, de mannen zijn weer binnen maar hebben helaas in het laatste stuk van de etappe flink wat tijd verloren. De langste etappe van de rally duurde zo nog een beetje extra lang voor Maik en Rob. Hierdoor was er wel 'slechts' een 68e finishtijd bij de auto's, terwijl ze - tot het mis ging - ruim in de top 40 aan het knallen waren. Het lijkt erop dat er zeker 1,5 uur verloren is. Dat is natuurlijk jammer, doordat vandaag een lange dag was zakken de mannen naar een 48e plaats. Het zou niet zo moeilijk moeten zijn om nog een paar plaatsjes terug te pakken voor de rustdag, het ligt nog niet heel ver uit elkaar na deze vijfde etappe. 

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
68 158 WILLEMS (NLD) 08:46:27 + 03:08:35

Morgen brengt ons al richting de rustdag, die eigenlijk op een gek moment is. Het lijkt erop dat het tweede deel van de rally een stuk zwaarder zal zijn en de rustdag komt daar dus al precies voor. We gaan naar Almaty, vlak bij de grens met Kirgizië en ook al dicht in de buurt van China. Na de rustdag wordt dan ook gelijk de grens naar China overgestoken, maar nu gaan we nog even om de meren in het zuiden van Kazachstan heen. Het wordt uitdagend voor de navigatie en ook staan er veel verschillende soorten ondergrond op het programma, tot kleine duinen en zanderige sporen aan toe. 

Etappe 6: Balkhash - Almaty

Verbinding Special stage Verbinding
327.1 km 411.35 km 117.43 km

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina. Vergeet ook vanavond niet de uitzending van Eurosport te kijken, 22:46 uur op Eurosport 2 en de herhaling om 00:01 op Eurosport 1.

Foto's weer door Rallymaniacs