12 juli 2016

Ingekorte etappe levert snelle proef op

Voor vandaag stond een flinke proef op het programma, maar al vrij snel werd duidelijk dat die niet helemaal gereden was. Een officiële melding heb ik zo niet gezien maar de finishtijden kloppen totaal niet met een afstand van 345 km.  Op de trackingpagina was te zien dat de deelnemers na ongeveer 2/3e deel van de route gingen richting de assistentieroute, wat betekent dat de proef ongeveer net zo lang was als gisteren.

Net uit de proef had Maik al hele verhalen: "Het was vandaag weer vol met zandpaden, blubber, water, eigenlijk toch weer hetzelfde als de afgelopen dagen. We hebben nu ruim 1000 kilometer in Kazachstan gereden en eigenlijk alleen nog maar vlaktes, vlaktes en nog meer vlaktes gezien. Het is allemaal prachtig, maar ook oersaai. We gaan er maar vanuit dat 'de rest' nog wel gaat komen. Wel moeten we ondanks alle grote vlaktes scherp blijven, soms verschijnen er ineens uit het niets een lading knippen en dan moet je toch bij de les zijn"

De proef vandaag leek behoorlijk op gisteren, de deelnemers met de grootste oogkleppen en/of de minste angst rijden vooraan. Maik en Rob kiezen ervoor om niet te gek te doen en finishen daarmee vandaag als 49e auto op een soortgelijke afstand als gisteren. De mannen nemen niet teveel risico, want Peking is nog een aardig stukje hier vandaan. 

Inmiddels zijn Maik en Rob aangekomen in Astana, waar het zo'n 4 uur later zou moeten zijn als in Nederland. Daar kwamen ze een paar uur geleden aan. De dag was behoorlijk lang omdat ze net een paar uur aan tijdsverschil hebben moeten incasseren en vanochtend om 6 uur op moesten om op tijd te kunnen vertrekken. Maik: "We werden bij Astana aangehouden door de verkeerspolitie, in een Lada met een zwaailichtje erop. Holland was okee, en na 10 minuten foto's maken gingen wij onder politiebegeleiding Astana in! Morgen een lange proef van ruim 550 km, de langste van de rally, dus na een klein wit wijntje direct naar bed."

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
49 158 WILLEMS (NLD) 02:32:11 + 00:34:13

Morgen dus de langste etappe van de rally, en de organisatie belooft dat het ook de mooiste zal zijn. Toch verwacht Maik soortgelijk werk als vandaag en gisteren omdat ze in heel Kazachstan alleen nog maar uitgestrekte vlaktes hebben gezien. Ook verwacht de organisatie dat morgen meer afstand tussen de deelnemers gaat komen. Kijkend naar het klassement zien we dat de complete top 10 nu nog binnen 10 minuten staat, en Maik en Rob staan 44e op nog geen uur van de leidende Peugeot van Stephane Peterhansel. We gaan het morgen dus zien, door de lengte van de etappe zal het in ieder geval even duren voor we echt weten hoe erg het klassement opgeschud is. 

Etappe 5: Astana - Balkhash

Verbinding Special stage Verbinding
235.76 km 568.83 km 16.75 km

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina. Vergeet ook vanavond niet de uitzending van Eurosport te kijken, 23:00 uur op Eurosport 1 en de herhaling morgenochtend vroeg.

Foto's weer door Rallymaniacs