10 juli 2016

Eerste dagen Silk Way Rally vallen in het water

De Silk Way Rally is op gang gekomen, al is het met moeite. Afgelopen vrijdag kenmerkte zich door het administratieve geklooi van de keuringen. Uiteindelijk leverde dat een keurig velletje stempels op waardoor Maik en Rob in het knaloranje 's avonds over het podium konden op het Rode Plein in Moskou voor de ceremoniële start. 

Zaterdags was daar de daadwerkelijke start, om 04:00 uur ging iedereen op weg naar Kazan. Dat was een gigantische rit, vandaag stond in het teken van kilometers maken naar een hele korte showspecial van 2 km lang. De auto's mochten deze dag op transport op de truck in plaats van dat Maik en Rob er zelf in reden de hele dag, maar dat leverde ook gelijk problemen op. Door de drukte onderweg waren Maik en Rob nog maar net op tijd bij de start van de special, maar de auto was er nog niet. Die kwam 2 uur te laat aan en dus konden de mannen niet anders dan de special in het donker en na de trucks rijden. Resultaat: een 68e klassering met een gereden tijd van 'maar liefst' 2m22s. Uiteindelijk waren de mannen 15 uur onderweg deze dag. Bij de trucks werd wel over de weg gereden met als gevolg dat teams 12 uur verbinding hadden gereden voor ze nog vol gas de proef in moesten. 

Tot nu toe lijkt de start van de Silk Way Rally wel wat op de afgelopen Dakar rally. Er is de afgelopen 72 uur in het gebied rond Kazan zoveel regen gevallen dat de omgeving is veranderd in een modderbad. Dat heeft er ook voor gezorgd dat de organisatie de etappe van vandaag (de eerste echte, van een kleine 136 km lang) heeft gecanceld om veiligheidsredenen. Het hele circus verplaatst nu naar Ufa in de Oeral en verlaat het Tartaarse rijk van Kazan.

Maik vertelt: "We hebben nu 1500 km gereden waarvan 2 km wedstrijd, dus het kan eigenlijk alleen maar beter worden. We hebben nu even de tijd en kijken onze ogen uit, ik had nog nooit gehoord van Kazan en Ufa maar het zijn moderne miljoenensteden waar elke stad in Nederland aan kan tippen." Verder was er vandaag een lunchpakket van de organisatie, waarvan uiteraard alle onderdelen voorzien waren van de juiste Russische beschrijving. Dat had tot gevolg dat Maik lekker op een pepermuntje dacht te zuigen wat toch echt een aanmaakblokje bleek te zijn om een blik soep op te verwarmen. Only in Russia...

De verwachting is nu natuurlijk dat het morgen dan echt gaat beginnen, er staat dan een special van 200 km op het programma richting Kostanay en dat betekent dat Rusland wordt verlaten en we overgaan naar Kazachstan.

Foto's: Rallymaniacs