5 juli 2016

Silk Way Rally 2016: Moscow to Beijing

Le Dakar 2016 is alweer even geleden, maar dat betekent niet dat er niets gebeurd is. Aanstaande vrijdag start de Silk Way Rally op het Rode Plein in Moskou, en Maik en Rob zullen daar met een compleet nieuw opgebouwde Hilux de strijd aangaan en bijna 11.000 km afleggen naar Peking. De rally is met 15 etappes langer dan Le Dakar en doorkruist Rusland, Kazachstan en China. Dat betekent natuurlijk een enorm avontuur, onbeschrijfelijke landschappen en een behoorlijke beproeving. Le Dakar heeft natuurlijk de naam, maar eerdere edities van de Silk Way Rally en ook de Transorientale Rally hebben al laten zien dat tussen Rusland en China ook geweldige omstandigheden zijn om een uitdagende rally te rijden.

De technische en administratieve keuringen vinden plaats in het Luzhniki Stadion, waar in 2018 de finale van het WK voetbal zal worden gespeeld. Dat gaat allemaal donderdag en ook vrijdagochtend gebeuren, waarna de podiumceremonie is. De eerste van 15 etappes volgt dan zaterdag naar Kazan. Dat zal nog een korte proloog zijn van 50 km en verder een groot stuk verbinding, maar daarna volgen nog 14 echte etappes met alle soorten terrein denkbaar. Er zijn voldoende hoogtemeters (tot zo'n 2500 meter) en er staan veel duinen op de planning - iets wat in Le Dakar steeds lastiger wordt doordat landen als Chili en Peru niet meer op de agenda staan. Maik en Rob zullen dus het een en ander in kunnen halen wat zand betreft!

Het team zal tijdens de Silk Way Rally niet zo uitgebreid zijn als tijdens Le Dakar, maar dat mag de pret niet drukken. De Overdrive Hilux is op vakantie geweest naar Portugal om daar door de vrienden van South Racing volledig opnieuw opgebouwd te worden. Deze mannen zijn gespecialiseerd in Ford, Nissan en Toyota rallyauto's en hebben het oranje monster als nieuw gemaakt. Tijdens deze hele operatie bleek wel dat de auto behoorlijk geleden had in alle rally's die hij gedaan had en dat een complete revisie geen overbodige luxe was. Gevolg is natuurlijk dat Maik en Rob met een zo goed als nieuwe auto aan de start staan in Moskou!

Tijdens de rally houden we jullie natuurlijk weer op de hoogte van de verrichtingen van de mannen in de Hilux met startnummer #158. Naast het Bastion Dakar Team zijn er nog meer Nederlandse deelnemers, Mammoet Rallysport gaat hun spiksplinternieuwe truck proberen en het Black Ram team gaat met een Dodge Ram van start. Verder nemen de fabrieksteams van Mini, Peugeot en Kamaz deze rally zeer serieus en komen met flinke delegaties naar Moskou. Eurosport zal dagelijks een uitzending verzorgen en ook de grootste Russische en Chinese tv zenders doen mee, al met al genoeg redenen om van 8 tot 24 juli deze site in de gaten te houden!

Een kort filmpje van de shakedown in Portugal, om weer even te wennen aan het geluid: