14 januari 2016

Aftellen? Maik Willems begint het net leuk te vinden

Ten down, three to go. Maik Willems wil er niets over horen. “Aftellen? We tellen niet af. We zijn net begonnen. Het begint net leuk te worden.” Proeven zoals die van de tiende etappe mogen er nog wel een paar komen, wat Willems betreft. “Dit was één van de weinige dagen van deze Dakar die ik me later nog herinner.”

Het was een dag zoals een Dakardag hoort te zijn, vindt Willems. Woest terrein, zwoegen, surfen door de duinen. “Een en al uitdagingen, 244 kilometer lang. Heerlijk. Ik heb ervan genoten. De moeilijke dagen zijn het leukst. Van die dagen dat je blij bent dat je aan de finish staat, moe maar voldaan.”
In de ook wat navigatie betreft pittige etappe in de duinen van Fiambalá hebben Willems en zijn navigator Rob van Pelt één waypoint gemist, dachten ze. Dat zal het Bastion Hotels-duo dus op een tijdstraf komen te staan, maar dat kan Willems niet boeien. “Ik ben hier toch niet voor het klassement. Dat we vandaag 25ste worden, is leuk. Dat geeft voldoening, zeker in zo’n veld in een etappe als deze.”

Wat de etappe vooral uitdagend maakte, waren de duinen. Onvoorstelbaar gevarieerde duinen, verraderlijk en soms nagenoeg onmogelijk te bedwingen. “Het leek wel of ze met lijm waren ingesmeerd,” dacht Willems. “Niet tegenaan te komen. Als je dan die auto hoort janken, die heeft het ook zwaar gehad. Je moest in beweging blijven, anders stond je tot de assen vast, zo mul was het. Maar we zijn er doorheen en we hebben plezier gehad. Laat er zo nog maar een paar komen, van deze etappes.”

Teamgenoten Peter Merceij en Peter Erren van het Kamera Express-team hadden in de etappe nog een extra uitdaging: na 30 kilometer hadden ze geen koppeling meer. "We dachten dat het klaar was en dat dacht Kornelis Offringa ook," vertelt navigator Peter Erren. "Maar we konden de auto niet zomaar laten staan, dus we zijn doorgeploeterd. Iedere meter was zwoegen, maar we zijn er. Ongelooflijk."