10 januari 2016

Willems op het gemak naar slot eerste week

De rustdag halen is voor iedereen in de Dakar een eerst richtpunt. Ook voor Maik Willems en Rob van Pelt. Met die gedachte liet Willems in de zevende etappe, gedwongen door regen, hagel en natte sneeuw, het gas los om de Toyota en de inzittenden veilig in Salta te krijgen, waar ze vandaag genieten van een dag rust.

In de etappe van Uyuni in Bolivia naar Salta in Argentinië was er weinig te winnen voor het Bastion Hotels-duo. Een lekke band na 20 kilometer was lastig, maar nog geen reden tot zorgen. Dat kwam even later wel, toen een serieuze bui met regen en hagel Willems het zicht ontnam. “De voorruitverwarming werkte niet, dus de ruiten besloegen en ik zag niks meer. Door de hagel en natte sneeuw was het spekglad. Toen even later vlak voor ons een auto van een bergweggetje schoof, hebben we besloten om de etappe maar te laten lopen. Aankomen is belangrijker dan het klassement.”
Op de rustdag kwam de servicecrew van het team pas in de ochtend aan. Ook zij hadden te maken gekregen met het noodweer in Argentinië. Door de hevige regen waren wegen onbegaanbaar geworden en stond driekwart van de assistentiekaravaan tot diep in de nacht stil voor een brug die een meter onder water stond. “Het groot onderhoud schiet er zodoende een beetje bij in,” concludeerde Willems gelaten. “Ik heb niet de indruk dat er echt heel veel werk is. Het materiaal houdt zich goed. Vorig jaar was het nieuw, nu niet meer, dus het is een tikkeltje minder allemaal, maar goed genoeg. Al is er na een relatief gemakkelijke eerste week weinig van te zeggen. Het moeilijkste komt nog.”