7 januari 2016

Hartverwarmende ontvangst voor Bastion Hotels / Kamera Express Team

Kom je aan de finish in Uyuni na twee dagen marathonetappe, staat er niet eens een koud wit wijntje voor je klaar. In plaats daarvan spoelde Maik Willems het stof en de modder weg met een biertje. “Het is maar afzien, zo’n Dakar,” grinnikte hij. “Als het ontbreken van een wit wijntje je grootste probleem is…”

De twee etappes hadden Willems en zijn navigator Rob van Pelt verder inderdaad geen problemen opgeleverd. Met de 49ste tijd volbrachten ze eerst het rondje in de bergen bij Jujuy en vandaag meerden ze met de 44ste tijd aan in Uyuni, waar ze eerst uitgebreid de Boliviaanse president Evo Morales de hand schudden. “El grande presidente. Het was weer een hele happening. De ontvangst hier in Bolivia is echt hartverwarmend.” Bij de finish was zo veel publiek op de been dat de organisatie genoodzaakt was de streep een paar kilometer te verleggen om ongelukken te voorkomen.
Maar ja, de assistentie van het Bastion Hotels / Kamera Express team was nog niet gearriveerd in Uyuni. De zware servicetrucks hebben aanmerkelijk meer moeite met het hooggebergte dan de snelle wedstrijdauto’s. Willems en Van Pelt hadden van de hoogte - het hoogste punt in de vijfde etappe lag op ruim 4700 meter - weinig last. “Het was genieten,” glunderde Willems vanachter zijn biertje. “Een snelle, maar ook technische proef door de bergen. Fenomenale landschappen. We hebben onderweg regen en onweer gehad, waardoor het een beetje glad was, maar dit was veruit de mooiste proef tot nu toe.”
Ook de Toyota heeft de marathonetappe goed doorstaan. De servicecrew moet de auto - en die van Peter Merceij - wel helemaal nalopen voor de zekerheid, maar Willems verwacht niet dat ze veel zullen tegenkomen. “Wat kleine dingetjes. Een raar geluidje bij de motorophanging bijvoorbeeld.”
Aan de auto van ‘de Peters’ (Merceij en Erren) is wellicht wat meer werk. Zij reden in de vierde etappe tegen een rotswand, waarbij de wielophanging werd beschadigd en moesten wachten op de snelle service van Kornelis Offringa en Thomas de Bois. “Kornelis is een tovenaar,” sprak navigator Peter Erren vol bewondering. “Onvoorstelbaar wat die man allemaal kan maken.”
Gered door Offringa konden de Peters hun weg vervolgen, zodat ook zij vandaag zonder verdere problemen - een haperende iritrack niet meegerekend - Uyuni bereikten waar ook hen een warm welkom en een koud biertje wachtte.