5 januari 2016

Etappe 3: Termas de Río Hondo - San Salvador de Jujuy

[update 20:20] En daar zijn ook Offringa en De Bois gefinisht. Het is duidelijk dat het einde van de proef een slagveld is, iedereen verliest daar behoorlijk tijd en het zal aardig kapot gereden zijn. Toch weten de mannen als 37e te finishen, voor andere deelnemers als Van Velsen en Van de Laar. 

[update 18:55] Maik en Rob zijn weer aan de streep! Ook al was het maar 200 km vandaag, het was niet eenvoudig. Net zo glad als Noord Nederland op het moment op plaatsen blijkbaar. Bij de trucks komen inmiddels ook tijden binnen, Kornelis en Thomas reden een 32e tijd op WP4 maar het lijkt erop dat ze niet rijden tot de oorspronkelijke finish. Hoe de organisatie dat in het klassement oplost is nog niet duidelijk, in eerste instantie hebben ze alleen medegedeeld dat een deel van de route niet kan worden afgelegd door de trucks.

FINISH

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
57 344 WILLEMS (NLD) 02:42:56 + 00:33:17
37 556 OFFRINGA (NLD) 02:17:13 + 00:34:33

[update 18:15] Helaas weer slecht nieuws, de special is afgelast voor de trucks omdat het parcours na CP2 helemaal kapot gereden is door de motoren, quads en auto's. Blijkbaar is het zo slecht dat het onverantwoord is om de trucks te laten gaan. Dat betekent dat ze nu voor de 3e dag uit 4 proeven aan de kant blijven staan. Daar heeft natuurlijk niemand zich voor aangemeld dus hopelijk wordt het snel beter! 

Om er nog wat positiefs van te maken, Maik en Rob zijn goed op weg en rijden op een 57e positie momenteel. De proef is vandaag vrij kort en daardoor is er ook niet veel verschil te maken. Zo te zien rijden de Peters in de andere Hilux bijna hetzelfde tempo, hun remproblemen van gisteren zijn dus in ieder geval voorbij. Meer nieuws na de finish!

CP3

Pos. Nr. Bestuurder Gereden tijd Verschil met kop
57 344 WILLEMS (NLD) 01:47:10 + 00:20:43
  556 OFFRINGA (NLD)    

[update 13:10] Vandaag is de etappe weer ingekort door de weersomstandigheden. De start zal zijn op CP1 (na 112 km) en de finish op de geplande plaats. Dat betekent dat we een kleine 200 km special over hebben. Het lijkt erop dat de starttijden wel worden gehandhaafd, de eerste motoren zijn al even onderweg en het is dus nog even een paar uur wachten tot de Hiluxen en de Unimog van start gaan.


Ook voor de dag van vandaag is het weer afwachten wat de regen heeft aangericht op de proef. Het grootste deel van de verbinding zit na de special, maar de starttijd is alsnog vrij laat dus de vraag is wat dat gaat opleveren. We gaan richting de bergen en de paden worden dus smaller We hebben gisteren gezien dat de Hilux en ook de Unimog prima uit de voeten kunnen in de omstandigheden dus voor vandaag verwacht ik weer een mooie dag.

De start van de verbindingsroute is 2,5 uur eerder dan de start van de special. Overigens gaat het verhaal al dat ook de special van vandaag weer wordt ingekort door de modder op de proef, meer nieuws daarover wanneer het officieel is. Nog leuk om te vermelden, uit het persbericht van het altijd sympathieke EB rallyteam:

"Nu zijn Bekker en Booij niet uit op hetzelfde als Robby Gordon natuurlijk. Die rijdt voor een topklassering en is bereid daar risico’s voor te nemen. Bekker peinst daar niet over. Aankomen is het enige wat telt. “Blijven rollen dus en uit de problemen zien te blijven. Dat is op deze eerste dag prima gelukt. De enige voor wie ik aan de kant ben gegaan om hem er langs te laten, is Maik Willems geweest,” vertelt Bekker. “We hadden gezien dat hij al op de verbinding naar de start met stukken stond en dat vond ik zo sneu. Ik zag hem in de spiegels aankomen en ben meteen van het gas af gegaan en opzij gegaan zodat hij er langs kon. Hij ging als de brandweer en dat gun ik hem van harte. Netjes gedaan, Maik!”

Hieronder ook weer de kaartjes van de route van morgen, inclusief het hoogteprofiel van de special. 

Verbinding Special stage
350 km 314 km

Start Special Stage

Pos Nr Rijders Lokale tijd NL tijd
50 344 Willems / Van Pelt 11:58:00 15:58:00
39 556 Offringa / De Bois 13:49:00 17:49:00

Om ons zelf te volgen zijn een aantal opties, allemaal beschreven op deze LIVE pagina.